10 anys de Llei d’Igualtat: article del nostre vicesecretari de Política Municipal i Secretari d’Igualtat

Rubén Castro

Rubén Castro, Vicesecretari de Política Municipal i Secretari d’igualtats i Llibertats del PSC Sant Andreu de la Barca

Rubén Castro analitza en aquest article els 10 anys de la llei d’igualtat aprovada l’any 2007 pel Govern socialista:

Avui 22 de març de 2017 fa 10 anys de l’aprovació de la Ley Orgánica 3 de 2007 para la Igualdad efectiva de mujeres y Hombres. Una legislació pionera i que va portar un canvi en la forma d’entendre les polítiques d’igualtat a Espanya.

Ha estat, però, una dècada amb alts i baixos, canvis de govern i fins i tot de Ministeris, que han impossibilitat desenvolupar tot el potencial que aquesta llei inspirava l’any 2007.

Malgrat els avenços han estat positius (equilibri de gènere a les llistes electorals, plans d’igualtat, permís de paternitat, etc.) aquests 10 anys hem guanyat avenços que en molts casos hem anat perdent posteriorment. L’entrada al Govern de Mariano Rajoy va portar la reducció dels recursos i pressupostos que amb el Govern socialista de Zapatero havien arribat a xifres històriques (fins i tot amb el primer Ministeri d’Igualtat).

Com denunciava aquests dies la Unió General de Treballadors, el pressupost del Gobierno de España destinat a les polítiques d’igualtat de dones-homes s’ha retallat fins a gairebé la meitat (pasant de 43 M€ anuals al 2008 fins als 19M€ el 2016)

D’altra banda, com ja ens han indicat organismes internacionals com la CEDAW i NAcions Unides, cal introduir mesures obligatòries, que vagin més enllà d’algunes recomanacions que fins ara contemplava aquesta legislació. Cal una major intervenció que contempli fins i tot sancions davant l’incompliment, per exemple, del desequilibri de gènere als òrgans de direcció de les grans empreses o la publicitat sexista.

Tanmateix cal superar l’assignatura pendent d’aquest país: incloure la educació en igualtat com a pilar fonamental (primer recuperant una matèria com Educación para la Ciudadania) i la millor aposta estratègica per posar fi a la violència masclista, la discriminació envers les dones, entra d’altres problemàtiques heretades.

A la pràctica ens cal reformar la Llei d’Igualtat, però sobretot ens resta desenvolupar totes les possibilitats que no només aquesta llei, sinó, la Constitució, Estatus d’Autonomia i lleis d’igualtat de les CCAA ens donen per aplicar tantes mesures com temps porten els moviments de dones i feministes reivindicant la igualtat real.

Perquè si alguna cosa ha quedat clara una dècada desprès de l’aprovació d’aquesta primera Llei d’Igualtat, és que ja no és qüestió de competències, ni de eslògans, sinó de tenir voluntat i posar-nos a la feina.

Rubén Castro Torres

Vicesecretari de Política Municipal i Secretari d’igualtats i Llibertats del PSC Sant Andreu de la Barca